Restauracja
Restauracje

Restauracje z kuchnią grecką – nowa miłość Polaków?

O uwielbieniu Polaków do kuchni włoskiej wiemy nie od dzisiaj, ale coraz popularniejsze stają się też inne, np. japońska, gruzińska oraz grecka. Jeśli nie możesz wybrać się do Aten lub na grecką wyspę, udaj się na grecką ucztę!

Ważną częścią podróżowania jest poznawanie różnych atrakcji, m.in. także kuchni. Grecja jest jednym z najczęściej wybieranych krajów na wakacje, ale po powrocie często mamy ochotę na smaki poznane podczas urlopu. Grecy celebrują posiłki, dla nich jest to sposób na wspólne spędzenie czasu, okazja do rozmowy, wspólnego cieszenia się chwilą. Nie może też zabraknąć przekąsek, tzw. mezedes – zwykle można najeść się już nimi, zanim przejdziemy do dań głównych.

Możesz jednak poczuć tę atmosferę także po powrocie do Polski i poczuć greckie smaki na talerzu. Grecka kuchnia to kolor, aromat, smak i duży wybór! Królują warzywa, mięsa, oliwa, owoce, nabiał i chleb.

Jednym z symboli kuchni greckiej jest tradycyjna musaka – zapiekanka z bakłażanów i mielonej wołowiny. Popularna jest na całych Bałkanach! Inne słynne dania to sałatka wiejska, która w klasycznej wersji zawiera sałatę, ogórki, pomidory, czarne oliwki, czerwoną cebulę i ser feta.

Półwysep Bałkański to także gęste jogurty, spanakopita (ciasto wytrwane faszerowane szpinakiem i fetą), warzywa faszerowane mięsem i ryżem – jak bakłażany, cukinie, pomidory, papryki, mięsa z grilla (np. szaszłyki z jagnięciny), owoce morza (np. ośmiornica z grilla), ryby, smażone lub grillowane sery (np. halloumi), a na deser obowiązkowo baklava albo chałwa.

L.K. / pixabay / Free-Photos